Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
>
>
ביופסיה של הערמונית
ביופסיה של הערמונית

ביופסיה של הערמונית

ביופסיה היא הליך כירורגי עדין ופשוט למדי בדרך כלל, אשר מאפשר ליטול דגימה מאיבר כלשהו, כדי לבחון את הריקמה תחת מיקרוסקופ. ביופסיה של הערמונית מבוצעת בשל חשש להתפתחות מחלה או נגע בבלוטה, ולרוב היא מתבצעת דרך הרקטום – פי הטבעת.

ביופסיה של הערמונית אינה דורשת אשפוז ומתבצעת על פי הצורך בגברים צעירים, מבוגרים ואף קשישים. את הבדיקה תוכל לעבור בבית החולים הפרטי הרצליה מדיקל סנטר וליהנות מיחס אישי, אנשי מקצוע בכירים וטכנולוגיות מתקדמות, בעזרתם הבדיקה תסתיים במהירות וביעילות.

לקראת הבדיקה אנו ממליצים לך לקרוא את המידע שמובא כאן, כדי שתהיה מודע לכל שלבי ההליך.

ביופסיה של הערמונית

מתי מתבצעת בדיקת ביופסיה של הערמונית?

בלוטת הערמונית, מטבעה, נוטה לגדול לאורך השנים. מדובר בתופעה די נפוצה, אשר מאפיינת אחד מכל שני גברים מעל גיל 50 באוכלוסיה המערבית, אך יכולה להופיע גם אצל גברים צעירים יותר – דבר שאינו שכיח.

ברוב המקרים מדובר בתופעה שאינה מעידה על מחלה כלשהי, אך עלולה לגרום לקשיים והפרעות במתן שתן ובקיום יחסי מין מלאים. ישנם מקרים בהם גידול בנפח הערמונית יכול להעיד על דלקת, זיהום ובמקרים חמורים גם על סרטן הערמונית.

ההחלטה על ביצוע ביופסיה בערמונית מתקבלת בהתאם לבדיקות שונות ולהיסטוריה הרפואית של הגבר ובני משפחתו. כך לדוגמא, בדיקת דם אשר מצביעה על רמה גבוהה של חלבון PSA (חלבון אשר מופק בעיקרו בערמונית), יכולה להוות סמן על בעיה בבלוטה. גם היסטוריה משפחתית של מחלות אשר מקורן בערמונית, בתוספת נתונים קודמים על גידול בנפח הבלוטה, יש בהם כדי לזרז את ההחלטה על ביצוע הבדיקה.

ביופסיה של הערמונית מבוצעת במטרה לברר באופן מדויק את הסיבות לממצאים שהתגלו בבדיקות הקודמות. גם אם רוב הסימנים מראים על גידול שפיר שאינו מזיק, הבדיקה הזו היא שתקבע באופן וודאי מה הם מאפייני המחלה וכיצד יש לטפל בה.

כיצד נלקחת דגימה מהערמונית?

כאמור, ביופסיה היא הליך בו נלקחת דגימת רקמות מיקרוסקופית מהאיבר הנבדק ונשלחת למחלקת הפתולוגיה, שם מתברר אופייה ונחקרת זהותה. אך כיצד זה מתרחש בפועל? לרוב, מדובר בהחדרת מחט זעירה, כמעט בלתי מורגשת, אשר כוללת מעין צבתות זעירות או לולאה מיוחדת, בעזרתן מוצאת הדגימה מהאיבר.

בלוטת הערמונית נמצאת מתחת לשלפוחית השתן ו'עוטפת' את צינור השופכה בחלקו העליון. מיקומה המיוחד מאפשר גישה קלה וישירה דווקא דרך פי הטבעת של הגבר (הרקטום) ועל כן, ביופסיה של הערמונית תתבצע לרוב דרך איבר זה. בהתאם, שמו המלא של הליך זה הוא ביופסיה טרנס רקטאלית של הערמונית.

בפועל, השלב הראשון של ההליך הוא אולטרא סאונד תוך רקטאלי, אשר מאפשר 'למפות' עבור הרופא את האזור ולהצביע על מיקומה המדויק של הערמונית. לאחר מכן, מוחדרת דרך פי הטבעת מחט הביופסיה, בעזרתה נלקחות מספר דגימות. ההליך כולו נמשך בין חמש לעשר דקות בלבד ומתבצע בהרדמה מקומית או כללית.

בדיקה ובחינת הדגימות

מבנה הערמונית עגלגל, דומה מאוד למבנה פרי עץ הערמון, ומכאן שמה. לכן, בעת לקיחת דגימות מהבלוטה לצורך ביופסיה, לא מספיק לעשות זאת רק מאזור אחד. הרופא אשר יבצע את הבדיקה ישתדל ליטול דגימות מאזורים שונים של הערמונית, בכדי לאפשר בדיקה מקיפה ככל האפשר של האיבר במעבדה הפתולוגית.

תוצאה חיובית של אחת הדגימות או כמה מהן, מעידה על קיומם של ממצאים חשודים. עם זאת, נדגיש כי לא כל תוצאה חיובית מעידה על סרטן הערמונית, ממנו כולנו חוששים. להיפך: תוצאות חיוביות יכולות להעיד גם על זיהום, דלקת, גידול שפיר וכדומה. תוצאות ביופסיה של הערמונית יימסרו למטופל כשבוע עד שבועיים מיום הבדיקה, אז תתברר הזהות המדויקת של המחלה ומאפייניה.

כיצד להתכונן לקראת ביופסיה של הערמונית?

ביופסיה טרנס רקטאלית דורשת ניקוי מוחלט של הרקטום לפני הבדיקה ולכן, הנבדק ייאלץ לבצע חוקן יזום ולעיתים אפילו שניים, בהתאם להוראות הרופא המטפל, שיימסרו בפגישת ההכנה, לפני הבדיקה. לעיתים, יידרש המטופל גם לצום שש שעות.

חשוב לזכור: ביופסיה של הערמונית אינה חפה מאי נעימויות או כאבים קלים ויש להתכונן לכך. עם זאת, מלבד ההתאוששות מההרדמה עצמה, לא צפוי הנבדק להיתקל בבעיות או תופעות לוואי מיוחדות שיקשו על תפקודו. קושי במתן שתן, דימום קל וכן שתן או זרע עכורים אופייניים בשעות שלאחר הבדיקה ואין צורך להיבהל בעת הופעתם.

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.